(4pers.)
400 gram grytbitar av älg
2 msk margarin
1 burk kantareller / trattkantareller
2 st. purjolökar
2 msk vetemjöl
2 dl vätska (svampspad + vatten)
1 st. buljongtärning
1 msk senap (gärna slotts starka)
2 msk soja
2 dl grädde
lite salt och peppar
Skär köttet i tärningar och bryn tillsammans med svamp , purjolöken mot slutet.
Strö över mjöl, rör om, och späd med vätska.
Tillsätt buljong, senap, salt och peppar.
Rör om och späd med grädde.
Sjud sakta i 40-50 minuter.
Skär köttet i tärningar och bryn tillsammans med svamp , purjolöken mot slutet.
Strö över mjöl, rör om, och späd med vätska.
Tillsätt buljong, senap, salt och peppar.
Rör om och späd med grädde.
Sjud sakta i 40-50 minuter.
VILDSVINSGRYTA
500g grytbitar av vildsvin
1 stor gul lök
Trattkantareller med spad
2 burkar creme fraice
Vispgrädde efter behag
1 tärning köttbuljong
1 msk soja
100-200g Gorgonzola
Vinbärsgelé
Vattenkastanj
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en stekgryta.
Bryn sedan löken och lägg det bland köttet.
Pudra över mjöl och salt och rör om med en träslev.
Häll sedan i creme fraice, vispgrädde och trattkantareller med spad.
Lägg i buljong och soja
Låt puttra i 20 minuter, tillsätt sedan övriga ingredienser.
Låt det sedan fortsätta att puttra i 15 – 20 minuter.
Smaklig måltid.
500g grytbitar av vildsvin
1 stor gul lök
Trattkantareller med spad
2 burkar creme fraice
Vispgrädde efter behag
1 tärning köttbuljong
1 msk soja
100-200g Gorgonzola
Vinbärsgelé
Vattenkastanj
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en stekgryta.
Bryn sedan löken och lägg det bland köttet.
Pudra över mjöl och salt och rör om med en träslev.
Häll sedan i creme fraice, vispgrädde och trattkantareller med spad.
Lägg i buljong och soja
Låt puttra i 20 minuter, tillsätt sedan övriga ingredienser.
Låt det sedan fortsätta att puttra i 15 – 20 minuter.
Smaklig måltid.
LYXIG RÅDJURSGRYTA med ost och senap
600 g benfri rådjurs sadel
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör-&rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Kvibille Präst
Gör så här
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över hackad persilja. Servera med kokt ris och grönsaker.
CHILIAIOLI
1 äggula
2 msk fransk senap
saft från 1/2 citron (ca 2 msk)
1 msk flytande honung
3-4 dl olja
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek (Indonesisk chilipasta, finns i nästan alla livsmedelsaffärer)
lite chilipulver
2-3 krm salt
Gör så här:
Vispa äggulan kraftigt med senap, citronsaft och honung, gärna med elvisp. Tillsätt oljan först droppvis och sedan med i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen blir tjock och pösig. Smaksätt med pressad vitlök, sambal oelek, chilipulver och salt.
Servera chiliaiolin till grillat vildsvin eller till en härlig kronhjortshamburgare
HJORTGRYTA MED CHOKLAD OCH CHILI
Grytbitar av kronhjort eller dov ca 1 kg
2 msk smör
1 morot
1 liten palsternacka
1 bit purjolök
1 gul lök
3 tomater
1 röd chili
1 msk olja
2,5 dl rödvin
5 dl viltfond
25 g färsk riven ingefära
50-100 gram mörk blockchoklad, gärna osötad
Salt och peppar
Maizena att reda med
2 dl majskorn
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Tärna köttet och bryn det i omgångar i smör i en het gjutjärnspanna. Lägg över det i en mormorsgryta.
Skala och tärna moroten och palsternackan, skölj och skiva purjolöken samt skala och klyfta löken. Grovhacka tomaterna, kärna ur och finhacka chilin. Fräs rotsaker, lök, tomater och chili i oljautan att de tar färg och lägg i grytan. Häll på vinet och koka tills det nästan kokat in. Tillsätt fonden och koka upp. Sätt in grytan med lock i ugnen och stek i ca en timme (eller tills köttet är mört). Späd eventuellt med mer buljong under koktiden.
Tag upp köttet och sila såsen smaka av med ingefära, choklad, salt och peppar.
Red med maizena utrört i lite vatten.
Lägg ner kött och majskorn i såsen och låt det bli varmt.
Servera med ris eller potatis.
VILTSÅS
Smör/Margarin
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 dl grädde
2 msk koncentrerad vilt eller kalvfond
2-3 ansjovisfiéer
1 kryddmått smulad timjan
1 msk mörk gelé
50g ädelost
salt och peppar
Gör så här:
Fräs samman margarin och vetemjöl i en kastrull.
Späd med vattten, grädde och viltfond under omrörning. Tillsätt smulad timjan och grovt hackade ansjovisfiléer. låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i 15-20 minuter.
Smula i ädelosten och låt såsen dra i mycket svag värmeytterligare 5 minuter. smaka av med salt och peppar. ofta behövs bara peppar eftersom osten tillför salt. Sila såsen.
RÅDJURSSKAV
1 bit frusen finputsad rådjursstek (gärna innanlår) 400g
3 dl vispgrädde
1/2 finhackad gul lök
Trattkantareller och svampspad
Soja
1 krm cayenne peppar
Pepparmix
Salt
Gör så här:
Tina steken i ca 20 minuter sen sär upp den i mycket tunna skivor men en vass kniv.
Fräs köttet först tillsätt sedan lök och till sist trattkantareller. Krydda med salt cayenne peppar och pepparmix.
Häll i grädde, svampspad och soja. och låt sjuda i 15-20 minuter.
Serveras med potatismos och lingon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar